Abonneren  Inloggen

550 jaar oud drukwerk duikt op in Antiques Roadshow

12 februari 2024

In de meest recente uitzending van Antiques Roadshow, opgenomen in Pollok Park in Glasgow, dook tot verbazing van boekenspecialist Matthew Haley drukwerk van meer dan 550 jaar oud op. ‘Dit is fantastisch! Het is zeer waarschijnlijk het oudste drukwerk dat we ooit zullen zien in de Antiques Roadshow’, reageerde de expert enthousiast.

‘Er ligt hier een pagina die in 1470 gedrukt is. Dat is meer dan 550 jaar geleden. Gutenberg drukte de eerste Gutenbergbijbel in 1455’, zei Haley in de Engelse variant van Tussen Kunst & Kitsch. ‘Het was een baanbrekende verandering in de geschiedenis van de mens.’ Naast deze pagina had de bezoeker onder andere een pagina bij zich die gedrukt werd op de eerste drukpers in Rome en een pagina die rond 1473 gedrukt werd door een leerling van Gutenberg. ‘Als we dit aanraken, raken we mogelijk iets aan dat is aangeraakt door iemand die werkte met de uitvinder van de drukkunst, fenomenaal!’, zei Haley. Ook een pagina gedrukt door William Caxton in 1482 wordt enthousiast ontvangen. ‘Caxton is de eerste drukker in Groot-Brittanië, en het is in het Engels geschreven. Dit is een spectaculaire verzameling.’ De expert schat de financiële waarde van de verzameling op 5.000 tot 10.000 pond en noemt het gold dust voor iemand met interesse in boeken.

De bezoeker die het drukwerk had meegenomen, komt zelf uit de grafische wereld en begon met het verzamelen van oud drukwerk vanwege zijn interesse in lettertypes. De pagina uit 1470 was een cadeau van zijn vrouw.

Het fragment is hier te bekijken (vanaf 19min47):

Afbeelding: screenshot uit video


Wekelijks het laatste nieuws in je inbox met de PRINTmatters nieuwsbrief